۱۰۰ سال پیش نخستین زن در پارلمان آلمان سخنرانی کرد

0
639

ماری یوخاچ راه دشواری تا رسیدن به دنیای سیاست پیمود. او سال ۱۸۷۹ در “لندزبرگ آن در وارته” که امروزه بخشی از لهستان به شمار می‌آید، به دنیا آمد. دوران مدرسه رفتن او کوتاه بود و تنها ۸ سال طول کشید. زندگی یوخاچ ترکیبی بود از خانه‌داری، کار در کارخانه و زندگی مشترک. اما ماری یوخاچ رویایی در سر داشت و راه دیگری برای خود برگزیده بود.  زن جوان سال ۱۹۰۶ شهر محل تولد و زندگی‌اش را ترک می‌کند تا به برلین برود. زندگی مشترکش با یک استادکار خیاط‌ که حاصل آن دو فرزند است، دیری نپایید. ماری پس از پایان مدرسه ابتدا به عنوان خدمتکار سپس در یک کارخانه و در پایان به عنوان نگهبان در یک آسایشگاه روانی کار کرده بود. وقتی به اندازه کافی پول پس‌انداز کرد، یک دوره آموزش دوزندگی گذراند. دو فرزند خود را (یک دختر و یک پسر) پس از جدایی با همسر با خود به برلین برد. خواهر کوچک‌تر هم با او به برلین رفت؛ خواهری که او هم در سال ۱۹۱۹ به عنوان نماینده سوسیال دموکرات‌ها وارد مجلس شورای ملی شد. دو خواهر فرزندان ماری را با درآمدی که از راه دوخت و دوز در خانه به دست می‌آوردند، بزرگ کردند. ۱۰۰ سال پس از آن روز، فریدریش اشتامپفر، سردبیر مجله‌‌ی ویژه حزب سوسیال‌دموکرات‌های آلمان، این سخنرانی را یک لحظه تاریخی می‌نامد. اشتامپفر می‌گوید: « ماری یوخاچ زنی است که به دستاورد زنان به عنوان حقی مسلم و ارجمند می‌نگرد.»

۱۰۰ سال پیش نخستین زن در پارلمان آلمان سخنرانی کرد

19.02.2019 ـ دویچه وله

روز ۱۹ فوریه سال ۱۹۱۹ برای اولین بار یک زن در پارلمان آلمان سخنرانی کرد. ماری یوخاچ در بیانات خود گفت که تنها با برابری سیاسی زن و مرد می‌توان از “آلمانی نوین” سخن گفت.

    
ماری یوخاچ سیاستمدار آلمانی و فعال حقوق زنان

ماری یوخاچ، او نخستین زن بود، نخستین زنی که در یک پارلمان در آلمان سخنرانی کرد. در مجلس ملی وایمار این سیاستمدار سوسیال دموکرات در روز ۱۹ فوریه ۱۹۱۹ پشت تریبون رفت و لحظه‌ای تاریخی را برای آلمان رقم زد. ماری یوخاچ سخنانش را با این عبارت شروع کرد: « آقایان و خانم‌ها!»، خانم‌هایی که هنوز شمارشان در برابر مردان چشمگیر نبود.

او در نخستین سخنرانی خود تاکید کرد: «برای حق شرکت در انتخابات و انتخاب شدن، زن‌ها مدیون دولت نیستند.» ماری یوخاچ اضافه کرد:« آنچه که این دولت انجام داد یک امر بدیهی بود. او به زنان حقی را داد که تا آن زمان به ناحق از آنها دریغ شده بود.» ماری یوخاچ در این سخنرانی گفت، تنها با برابری سیاسی زن می‌توان از “آلمانی نوین” سخن گفت.

ده‌ها سال زنان باید برای حق خود، حق شرکت در انتخابات می‌جنگیدند تا لحظه‌ای تاریخی را رقم بزنند. ماری یوخاچ یکی از ۳۷ زنی بود که در فوریه سال ۱۹۱۹ وارد پارلمان شدند. سه ماه پیش از این سخنرانی بود که در پی برافتادن نظام سلطنتی در آلمان،  زنان آلمانی با مصوبه دولت جدید و به طور قانونی از حق رأی برخوردار شده بودند.

بیشتر بخوانید: چالش‌های سیاستمداران زن در آلمان

ماری یوخاچ راه دشواری تا رسیدن به دنیای سیاست پیمود. او سال ۱۸۷۹ در “لندزبرگ آن در وارته” که امروزه بخشی از لهستان به شمار می‌آید، به دنیا آمد. دوران مدرسه رفتن او کوتاه بود و تنها ۸ سال طول کشید. زندگی یوخاچ ترکیبی بود از خانه‌داری، کار در کارخانه و زندگی مشترک. اما ماری یوخاچ رویایی در سر داشت و راه دیگری برای خود برگزیده بود.

زن جوان سال ۱۹۰۶ شهر محل تولد و زندگی‌اش را ترک می‌کند تا به برلین برود. زندگی مشترکش با یک استادکار خیاط‌ که حاصل آن دو فرزند است، دیری نپایید. ماری پس از پایان مدرسه ابتدا به عنوان خدمتکار سپس در یک کارخانه و در پایان به عنوان نگهبان در یک آسایشگاه روانی کار کرده بود.

وقتی به اندازه کافی پول پس‌انداز کرد، یک دوره آموزش دوزندگی گذراند. دو فرزند خود را (یک دختر و یک پسر) پس از جدایی با همسر با خود به برلین برد. خواهر کوچک‌تر هم با او به برلین رفت؛ خواهری که او هم در سال ۱۹۱۹ به عنوان نماینده سوسیال دموکرات‌ها وارد مجلس شورای ملی شد. دو خواهر فرزندان ماری را با درآمدی که از راه دوخت و دوز در خانه به دست می‌آوردند، بزرگ کردند.

۱۰۰ سال پس از آن روز، فریدریش اشتامپفر، سردبیر مجله‌‌ی ویژه حزب سوسیال‌دموکرات‌های آلمان، این سخنرانی را یک لحظه تاریخی می‌نامد. اشتامپفر می‌گوید: « ماری یوخاچ زنی است که به دستاورد زنان به عنوان حقی مسلم و ارجمند می‌نگرد.»

———————-

چالش‌های سیاستمداران زن در آلمان

​​​​​​​سالهاست که زمام امور آلمان با مرکل به عنوان صدراعظم این کشور، در دست یک زن است. اما شمار سیاستمداران زن در آلمان کاهش یافته، چون آنان مدام زیر فشارند تا توانایی‌های خود را به اثبات رسانند.

    
Merkel bei CDA Veranstaltung in Dortmund (picture-alliance/dpa/I.Fassbender)

“آقایان و خانم‌های محترم!”، با این کلمات ساده در ۱۹ فوریه ۱۹۱۹ سخنرانی‌ای در مجلس ملی وایمار آغاز گشت که در تاریخ ثبت شد – نه تنها به دلیل محتوای آن بلکه به خاطر آنکه یک زن این سخنرانی را ایراد کرده بود. نام این زن “ماری یوخاچ” بود.

این نخستین بار در آلمان بود که یک سیاستمدار زن در برابر مجلسی سخن می‌گفت که به طور دمکراتیک انتخاب شده بود. سه ماه پیش از این سخنرانی بود که زنان آلمانی به طور قانونی از حق رأی برخوردار شده بودند.

ماری یوخاچ سیاستمداری سوسیال دمکرات و یکی از ۳۷ زنی بود که در سال ۱۹۱۹ وارد پارلمان شده بودند. زنان در آن زمان حدود ۹ درصد کل نمایندگان مجلس آلمان را تشکیل می‌دادند.

امروز با گذشت نزدیک به ۱۰۰ سال از آن دوره، ۳۷ درصد کرسی‌های مجلس نمایندگان آلمان به زنان تعلق دارد. بدین ترتیب هنوز هم زنان اقلیت را در بوندس‌تاگ تشکیل می‌دهند. در جدولی که شمار زنان نماینده در ۱۹۰ کشور جهان را نشان می‌دهد ‌آلمان در رده ۲۲ قرار گرفته است.

نتایج نظرسنجی‌های اخیر در آلمان حاکی از آن است که در انتخابات پارلمانی پیش رو در این کشور که قرار است در ۲۴ سپتامبر برگزار شود‌، امکان کاهش شمار نمایندگان زن وجود دارد. احتمال دارد که تنها ۳۲ درصد کرسی‌های مجلس نمایندگان آلمان را زنان اشغال کنند.

Marie Juchacz bei der Sportpalast-Kundgebung der SPD 1932 (picture-alliance/Imagno/Schostal Archiv)ماری یوخاچ،‌سیاستمدار سوسیال دمکرات و پیشتاز در زمان خود

سه فرزند و ۸۰ ساعت کار در هفته

آیا زنان نمی‌خواهند یا برایشان دشوارتر است که سیاست را به عنوان شغل اصلی‌شان برگزینند؟ دوروته بر از حزب سوسیال مسیحی و عضو پارلمان کنونی آلمان معتقد است که زنان بیشتر از مردان زیر فشارند تا ثابت کنند که دارای توانایی هستند. بخصوص به همکاران جوان که دارای فرزند نیستند با دیدی انتقادی نگاه می‌شود و اغلب آنها را جدی نمی‌گیرند. اما اگر یک سیاستمدار زن دارای فرزند باشد هم این موضوع منفی محسوب می‌شود.

دوروته بر در مصاحبه با دویچه‌وله می‌گوید: «آدم باید پوست‌کلفت باشد. و باید اعتراف کنم که پوست من با هر بچه که به دنیا آوردم کلفت‌تر شده است.» دوروته بر سه فرزند دارد و در هفته بین ۷۰ تا ۸۰ ساعت کار می‌کند. بر تعداد این ساعت‌ها، وقتی در جلسات هفتگی در برلین و به دور از خانواده شرکت می‌کند، افزوده هم می‌شود‌، «چون در آنجا کسی شب‌ها منتظرم نیست».

Electronic Arts Computerspiel SimCity Städtesimulation (Cornelis Gollhardt)دوروته بر‌، سیاستمدار سوسیال مسیحی، در میان دو همکار مرد: “آدم باید پوست‌کلفت باشد”

حزب سوسیال مسیحی آلمان علاوه بر اینکه سهمیه‌ای را به زنان اختصاص داده تا عضو هیأت رئیسه حزب باشند، برنامه‌‌ای نیز با شعار “زنان باید فعال‌تر باشند” به منظور آموزش آنان ترتیب داده است.

اما به عقیده دوروته بر‌، این برنامه‌ها تنها تا حدی کارساز هستند. او می‌گوید که بسیاری از دوستانش بچه‌های کوچک و کار نیمه وقت دارند. اما کار در عرصه سیاست حتی بیشتر از کار معمولی تمام‌وقت است: «و خیلی واضح بگویم، بسیاری از زنان مایل نیستند چنین کاری را بپذیرند.»

زنان بیشتر برای موفقیت بیشتر

دو حزب دمکرات مسیحی و سوسیال مسیحی ۷۹ نماینده زن در کنار ۲۳۰ نماینده مرد به پارلمان آلمان فرستاده‌اند. باربارا اشتام، معاون دبیرکل حزب سوسیال مسیحی آلمان، معتقد است که شمار نمایندگان زن این حزب باید افزایش یابد.

این سیاستمدار ۷۲ ساله می‌گوید: «همه اعضای حزب باید بدانند که برای آینده‌ای موفق، زنان هم باید در شکل‌دهی به سیمای حزب سوسیال مسیحی مشارکت داشته باشند.»

برخی از احزاب دیگر توانسته‌اند به چنین هدفی برسند. حتی شمار نمایندگان زن دو حزب سبزها و چپ‌ها در پارلمان آلمان از تعداد نمایندگان مرد این دو حزب بیشتر است. این دو حزب زودتر از احزاب دیگر به اهمیت شانسی پی برده‌اند که در فعالیت سیاستمداران زن نهفته است.

Symbolbild - Hannelore Kraft (picture-alliance/dpa/M. Hitji)هانه‌لوره کرافت‌، سیاستمدار سوسیال دمکرات، از ژوئیه ۲۰۱۰ تا ژوئن ۲۰۱۷ نخست وزیر ایالت نوردراین وستفالن بود

ویشارد وویک‌، پژوهشگر علوم سیاسی، در مصاحبه با دویچه‌وله از هانه‌لوره کرافت، سیاستمدار سوسیال دمکرات‌، نام می‌برد که در انتخابات مجلس ایالتی نوردراین وستفالن در سال ۲۰۰۵ موفق شد‌با اینکه حزب سوسیال دمکرات آراء بسیاری را از دست داده بود، “وارد عمل شود”.

او ریاست فراکسیون سوسیال دمکرات در مجلس ایالتی را بر عهده گرفت و در سال ۲۰۱۰ توانست به مقام نخست وزیری ایالت نوردراین وستفالن برسد.

کار فراوان و محیط کاری خشن

ویشارد وویک می‌گوید که رسیدگی به خانواده و پیشرفت شغلی در عرصه سیاست تا رسیدن به نمایندگی در مجلس در درازمدت با هم  شدنی نیست: «مگر اینکه همسری در خانه داشته باشم که به عنوان مرد خانه و تربیت‌کننده فرزندان به همه کارها رسیدگی کند.» به گفته وویک، چنین چیزی ممکن است اما بندرت پیش می‌آید.

Der Politikwissenschaftler Wichard Woyke (Wichard Woyke)ویشارد وویک، پژوهشگر علوم سیاسی

او می‌گوید کسی که وارد این عرصه می‌شود باید آماده انجام کار بسیار فراوان باشد و بداند که با محیط کاری خشنی روبرو خواهد بود. این پژوهشگر علوم سیاسی می‌افزاید: «با اینکه رفتارها نسبت به زنان بهتر شده‌اما هنوز هم بر ساختار سیاست رفتار مردانه حاکم است.»

خانم دوروته بر‌، سیاستمدار سوسیال مسیحی هم بارها با چنین رفتاری مواجه بوده است. در حالی که هر از چند گاه از او می‌پرسند که چگونه به فرزندانش رسیدگی می‌کند، از همسرش که مثل او سیاستمدار است تا کنون چنین سؤالی را نکرده‌اند. «معلوم است که در مورد او فکر می‌کنند یک جوری قضیه حل شده است.»

مسئله قدرت و موضوع‌های حساس

و در این میان مسئله قدرت هم مطرح است. به عقیده دوروته بر،‌ بهتر است که زنان در ابراز علاقه به قدرت با احتیاط عمل کنند چون چنین چیزی فورا برایشان دردسر به بار می‌آورد.

با این همه این سیاستمدار سوسیال مسیحی می‌گوید که ورود زنان به عرصه سیاست ارزشمند است، چون زنان هم نقطه نظرات متفاوتی را مطرح می‌کنند و هم روش متفاوتی نسبت به مردان در پرداختن به مسائل دارند.

او مثال می‌زند که در ساعات مشاوره‌اش پیش می‌آید که شهروندان از او راجع به لقاح مصنوعی یا ناباروری سؤال کنند. این در حالی است که چنین پرسش‌هایی را با نمایندگان مرد مطرح نمی‌کنند. او می‌گوید: «از این موضوع تعجب نمی‌کنم، چون چنین موضوع‌هایی را معمولا کسی با مردها مطرح نمی‌کند.»

 

 

پاسخ ترک

لطفا نظر خود را وارد کنید
لطفا نام خود را اینجا وارد کنید